top of page

Tidligere AUMI-deltager vandt DM i Skills

Opdateret: 23. sep. 2022

I november sidste år trak Sophia sig fra AUMI-projektet Bliv verdensmester i dit høretab. Hun var blevet udtaget til flere konkurrencer for unge kokke og blev nødt til at prioritere hårdt, så hun kunne bruge hele sin sparsomme fritid på at træne. Belønningen for de mange timer i køkkenet fik Sophia i april, da hun vandt DM i Skills.

Da 21-årige Sophia Rosa Antorini den 30. april 2022 hørte sit navn blive råbt op til DM i Skills, det årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne, var det kulminationen på flere måneders hård træning.


- De råbte mit navn, og så skulle jeg bare skynde mig at komme op på scenen for at modtage mit diplom. Jeg blev meget overrasket, men det er jo fedt at vinde, når man bruger så meget af sin fritid på det, fortæller Sophia, som blandt andet imponerede dommerne med en veltilberedt hovedret af tomahawk svineudskæring og en dessert lavet på pære, marcipan og karamelliseret ost.


Jeg er ikke alene

Sophia går på kokkelinjen på College 360 i Silkeborg, og har siden september været elev på Fru Larsen Hotel og Restaurant ved Langå. Igennem foråret har hun trænet intensivt til DM i Skills og flere andre konkurrencer, og hun er også udtaget til det danske junior-landshold for kokke under 25 år.

Derfor har Sophias fritid det seneste halve år været meget begrænset, og i november blev hun nødt til at trække sig fra projekt Verdensmester i høretab på grund af konkurrence-forberedelserne. Men hun har taget særligt to ting med sig fra de måneder, hun var med.


- Man kan godt føle sig lidt anderledes, når man har et høretab, men gennem projektet fandt jeg ud af, at jeg ikke er alene. Noget andet vigtigt er, at jeg kom til at kende de støttemuligheder, der er. For der er jo ikke noget galt i at have brug for hjælp. Tidligere prøvede jeg i langt højere grad at klare tingene selv eller spørge min familie. Men de kan jo ikke altid hjælpe med støjtestmåling og den slags. Nu tager jeg fat i min hørekonsulent, hvis jeg har et problem, siger Sophia.

Ambitioner om et liv som kok

Sophia har længe vidst, at hun ville være kok. Hun begyndte tidligt at hjælpe sine forældre i køkkenet derhjemme og sammen med familien har hun forfinet sine smagsløg gennem mange restaurantbesøg - både i Danmark og i udlandet.

- Kokkefaget er spændende, for man kan være kreativ og udvikle på maden, og så er der et holdarbejde omkring maden, som jeg rigtig godt kan lide, forklarer Sophia.


Det hold Sophia er en del af på sin nuværende arbejdsplads, ved godt, at hun kan være udfordret af sit høretab. Det fortalte Sophia en af de første dage på jobbet.

- Jeg sagde til dem, at hvis der står en maskine og kører, eller du lægger mærke til, at jeg ikke svarer, så er du nødt til at gå hen til mig, så jeg ved, du taler til mig. For det er ikke fordi, jeg ikke vil høre, hvad du siger.


Det handler om at finde en balance

Selv om Sophia har haft problemer med hørelsen siden hun var lille og fik høreapparater som 6-årig, har det aldrig sat en stopper for hendes drømme indenfor kokkefaget.


- Man er nødt til at starte et sted, og hvis man er ambitiøs og brænder for sit fag, så er det jo det, der kommer til at fylde frem for høretabet. Jeg vil jo rigtig gerne det her. Men jo, det er krævende at arbejde mange timer med en del støj, at skulle koncentrere sig om at skulle høre alt og samtidig træne i sin fritid, så det handler om at finde en balance og huske at lade op, forklarer Sophia, som kan se frem til flere travle måneder i kokkeforklædet.

Senere i år bliver hun færdig som kok og til efteråret venter også et kokke-VM for juniorlandsholdet.


Du kan følge Sophia på instagram-profilen sophiarosaantorini_chef

Læs mere om projekt Bliv verdensmester i dit høretab på Castberggårds hjemmeside her eller på Alle unge med imidts hjemmeside her.

Comments


bottom of page