top of page

Mistrivsel: "Nogle gange kan selv en bustur være en stor hindring"

Mange unge bokser med enten social eller psykisk mistrivsel, og for nogle kan selv små ting være en stor udfordring. Hos projektet Kom Med, der er drevet af UU Nordvestjylland, hjælper man de unge med en ekstra håndholdt indsats.


I disse dage møder mange unge mennesker op på en ny skole eller uddannelsesinstitution for aller første gang. Nogle skal starte på gymnasiet, HF eller måske en erhvervsuddannelse. For de fleste er første skoledag forbundet med spænding og forventninger. Hvem skal man gå i klasse med? Kan man følge med i undervisningen? Hvornår og hvordan får man fat i sine bøger? For andre kan det være noget helt andet, der fylder.


Projektmedarbejderne i Kom Med, der er drevet af UU Nordvestjylland, opdager ofte, at "små ting" kan opleves som store hindringer, for de unge, de arbejder med i projektet. Projektleder Esben Schou fortæller her om mødet med en ung fyr først i 20'erne, der er droppet ud af sin uddannelse for flere år siden.



"Han indvilliger i at mødes med os, og der opstår hurtigt en god kemi. Vi taler lidt frem og tilbage, og det viser sig, at han faktisk gerne vil i gang med en uddannelse igen. Vi bliver enige om, at HF er en god vej for ham at gå," siger Esben Schou.


Den unge fyr mødes herefter med en UU-vejleder, og de får klaret det formelle med indskrivelse på uddannelsen. Herefter bliver det aftalt, at Kom Med er med på sidelinjen i en periode.


"Det viser sig, at han er meget udfordret med hensyn til første skoledag. Det handler især om selve transporten til og fra HF. Vi aftaler derfor, at jeg tager bussen med ham og prøvekører turen, så han er tryg ved den del. Desuden går vi turen sammen fra stationen og ind på skolen, hvor vi finder det lokale, de skal mødes første dag. Jeg kunne med det samme se, hvordan hans skuldre faldt på plads," siger Esben Schou og forsætter:


"Efter vores "prøvekørsel" vil han gerne klare den første uge selv, og vi aftalte at ringes ved. Da jeg fik fat i ham på telefonen ugen efter, fik jeg en glad fyr i røret, der var lykkedes, og han var meget tilfreds med skolen og vores fælles indsats."


Esben Schou og Kom Med vil blive ved med at følge den unge, og de har løbende kontakt telefonisk og face to face.


"Det her er et rigtig godt eksempel på, hvor meget noget kan fylde for nogen, men omvendt være en lille ting for andre at afhjælpe. Vi skal have åbne øjne for, at selv en bustur kan være en stor hindring for en ung."

bottom of page