top of page

Selvtillid, overskud og højere karakterer

Opdateret: 23. sep. 2022

Sara Bryld nåede kun at være med i projekt Verdensmester i høretab i et halvt år, før hun måtte stoppe på grund af en flytning. Alligevel føler hun, at det har gjort en stor forskel i hendes hverdag – både fagligt og socialt.


Af Maria Fly Vilsbøll, Kommunikationsmedarbejder Castberggård


Hun var ikke specielt begejstret første gang hendes hørekonsulent fortalte om projekt Verdensmester i høretab. For 20-årige Sara følte ikke, hun passede ind. Hendes hørelse er nemlig normal, men hun har APD (Auditory Processing Disorder). Det betyder, at hjernens opfattelse af ord ikke svarer til det sagte.


- Jeg tænkte ikke, at jeg havde et rigtigt høretab, og jeg har været vant til at klare mig selv, så i starten kunne jeg ikke se mig selv som en del af gruppen. Men jeg blev overrasket over, hvor rart det var at møde andre unge og opdage, hvor meget vores udfordringer ligner hinanden. Jeg kunne pludselig dele tanker, som jeg før ville gå med alene.

Foto: Sara Bryld

Jeg blomstrede som menneske

Udover mødet med de andre unge er der særligt én ting, Sara Bryld tager med sig fra sin tid i projektet. Hun fik de redskaber, der skulle til for, at hun kunne blive mere åben omkring sin APD, og det har fået folk omkring hende til at spærre øjnene op. Flere har ligefrem sagt til hende, at de kan se, at hun har fået mere selvtillid.


- Jeg har lært at fortælle folk, at jeg har en udfordring, jeg godt kunne tænke mig, de tog hensyn til, og den åbenhed har helt sikkert fået mig til at blomstre som menneske, forklarer Sara Bryld.


Den nye åbenhed er også kommet med ind i klasselokalerne på den HF, Sara er i gang med, og responsen fra lærerne er udelukkende positiv.


- Min selvtillid i forhold til at fortælle om mine behov har gjort, at lærerne er blevet mere opmærksomme på mig. De spørger om, jeg kan høre, hvad de siger og om jeg gerne vil have undertekster på filmene.


Det har givet Sara et nyt overskud, som også afspejler sig i højere karakterer.


- Jeg har tidligere haft meget svært ved at skrive længere tekster på grund af min APD, men nu har jeg fået ro til at styrke det skriftlige, og det har resulteret i højere karakterer.


Holder kontakten

Sara Bryld nåede kun at være med i Verdensmester i høretab i et halvt år, fordi hun flyttede ud af Region Midt og derfor ikke længere var en del af målgruppen. Men hun har holdt kontakten til Emilia, som stadig er en del af projektet.


- Vi taler tit sammen, og vi er gode til at opdatere hinanden. Der var en situation for en uge side, hvor der var problemer med batterierne i mine høreapparater. Hun havde prøvet nogenlunde det samme, og det er bare så rart, at den anden ved præcis, hvordan det er, og at man kan være 100 procent sig selv i hinandens selskab.


Sara Bryld kan ikke længere selv være med i projekt Verdensmester i høretab, men hun har en opfordring til andre unge med høretab eller APD i Region Midt:

- Spring ud i det! Jeg var selv meget tøvende i starten, men jeg blev overrasket over, hvor godt det var for mig.


Læs mere om projektet her.

Commentaires


bottom of page