top of page

Christian med Aspergers har accepteret sig selv: ”Jeg var den åndsvage. Det er jeg ikke længere"

Opdateret: 23. sep. 2022

28-årige Christian H. Doorentz har givet slip på følelsen af at være forkert og har sluttet fred med, at han er, som han er. Gennem Projekt S.E.S., for unge med autismespektrum-forstyrrelser i Norddjurs Kommune, har Christian blandt andet fået en større selvforståelse, der har hjulpet ham ud af depression og bragt ham på rette vej mod en uddannelse.


Af Mathias Fischer, Projekter imidt


Christian H. Doorentz er en af de unge, der har haft stor gavn af S.E.S. (Selvforståelse, Eksponering, Spejling) i Norddjurs Kommune. Gennem projektets selvforståelseskursus har Christian fået en række redskaber til at forstå sig selv og sin Aspergers bedre.


"Selvforståelseskurset har hjulpet mig helt vildt meget til bedre at kunne forstå mig selv – og til at hjælpe andre med at forstå mig.”


”Jeg fik først diagnosen Asperger, da jeg var 25-26 år, hvilket er helt vildt sent, så jeg vidste ikke, hvordan man var autist, selvom jeg havde været det hele mit liv.”

På kurset har Christian også lært at bruge mindre energi på at forsøge at passe ind og være som alle de andre.


”At være en del af S.E.S. har også hjulpet meget på mit humør og selvværd, og det har givet mig en større selvaccept. Tidligere var det jo bare mig, der var mærkelig. Det er det ikke længere. Nu giver det mening, hvorfor jeg er, som jeg er, og hvorfor jeg ikke altid kan gøre som andre.”


Kæmpede med depressive perioder

I dag er Christian kommet godt i gang med en HF-uddannelse, men inden deltagelsen i Projekt S.E.S. var han sygemeldt med depression.


”Jeg har været igennem depressive perioder af mit liv, der har været meget hårde for mig.”


Nu ser Christian dog lysere på fremtiden og tror på, at han kan undgå at få det så skidt igen.


”Mange af de redskaber jeg har fået, og forståelsen for mig selv, kan være med til at gøre, at jeg måske ikke ryger ned i det hul igen. Det mindsker i hvert fald sandsynligheden dramatisk, vil jeg sige.”


Mødt med forståelse for den han er

Udover den nyvundne selvindsigt har Christian været glad for hjælpen fra de professionelle i projektet.


”Det har været rigtig rart at arbejde med nogen, der per automatik ved, hvad jeg har brug for, og hvordan jeg tænker og fungerer. Det har jeg aldrig været vant til.”


”Og så var det fedt at få undervisning i den følelsesmæssige side af autisme. Hvordan lever jeg i det, og hvordan føles det? Det ville jeg ikke selv kunnet have læst mig til”.


Selvom Christians individuelt tilpassede forløb i projektet er gennemført, bliver der stadig tjekket op på ham for at sikre, at alt går, som det skal – ikke mindst i forhold til uddannelsen.


”Og jeg ved, at jeg har dem at henvende mig til, hvis jeg har brug for hjælp.”


Når Christian er færdig med sin HF-uddannelse, drømmer han om at læse videre- eller arbejde indenfor økonomi. Måske som ejendomsmægler eller i en bank.


FAKTA

  • Projekt S.E.S. i Norddjurs Kommune er en del af projekt ”Alle Unge Med Imidt”, der finansieres af Region Midt og Den Europæiske Socialfond – og administreres af Projekter imidt.

Comments


bottom of page